Johanna

Opinnot

Olen syntynyt Helsingissä vuonna 1969. Kävin peruskoulun Helsingin Saksalaisessa koulussa. Ylioppilaaksi kirjoitin Helsingin Suomalaisesta yhteiskoulusta vuonna 1988.

Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan lakia, koska halusin oppia ymmärtämään miten yhteiskunta toimii. Valtiotieteellinen tiedekunta oli toinen vaihtoehto, mutta ajattelin, että juristina saan itselleni konkreettisen ammatin.

Valmistuin oikeustieteen kandidaatiksi vuonna 1994 Helsingin yliopistosta.

Tein jatkotutkinnon Eurooppaoikeudesta Maastrichtin yliopistossa vuonna 1995 Rotarien stipendin avulla.

Työkokemus

Olin lakimiesharjoittelijana suomalaisen tuomarin kabinetissa Euroopan unionin tuomioistuimessa Luxemburgissa vuonna 1996.

Vuodesta 1996 alkaen työskentelin helsinkiläisessä asianajotoimistossa. Tein tuomioistuinharjoittelun eli auskultoinnin Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 1998. Tuolloin sain varatuomarin pätevyyden.

Vuonna 2002 muutin silloisen aviopuolisoni kanssa Norjaan, missä asuin ja työskentelin neljä vuotta. En löytänyt itselleni juristintöitä, mutta työskentelin Securitaksen palveluksessa ja opiskelin ihmisoikeuksia.

Vuonna 2006 palasin Suomeen etsimään oman alan töitä ja samalla päätimme yhdessä mieheni kanssa erota. Löysin töitä Vaasasta, äitiysloman sijaisuuden KWH Pipe Oy:n palveluksessa.

Vuonna 2007 aloin työskennellä Wärtsilässä, ja olen saman työnantajan palveluksessa edelleen. Myös näiden Wärtsilässä työskentelemieni vuosien aikana olen työskennellyt Norjassa neljän vuoden ajan.

Työni Wärtsilän Marine-liiketoiminnassa kansainvälisen kaupan juridiikassa on auttaa myyjiä ja ostajia tekemään hyviä sopimuksia. Autan osapuolia myös löytämään ratkaisuja tilanteissa, joissa näillä ilmenee eriäviä mielipiteitä.

Pidän työstäni erityisesti, koska se on hyvin kansainvälistä ja vaihtelevaa. On ihana löytää juridiikan avulla ratkaisuja liike-elämän haasteisiin. Bisnestä tekevät lopulta aina ihmiset ja minulla on ilo työskennellä ammattitaitoisten ja mukavien ihmisten kanssa – olivatpa he kollegoja, asiakkaita tai vastapuolia.

Perhe

Miesystäväni asuu Kokkolassa, joten vietän vapaa-aikaani myös siellä. Korona-ajan etätyö on mahdollistanut myös työviikkojen vieton Kokkolassa. Olen bonus-äiti kahdelle ihanalle pojalle. Uusperheeni on antanut minulle uudenlaista väriä ja kirjoa elämään – olen siitä hyvin kiitollinen.

Muita minulle tärkeitä henkilöitä ovat isäni, kaksi kummilasta ja sekä läheiset ystäväni sekä koulu- että opiskeluajoilta.

Harrastukset

Marttajärjestö ja marttailu on minulle tärkeää ja merkityksellistä. Edesmennyt äitini työskenteli 20 vuotta Marttaliiton tiedotussihteerinä. Olen ollut Marttatalon Marttojen jäsen jo teinitytöstä asti.

Martat tekevät tärkeää työtä arjen osaamisen edistämiseksi opettamalla arjen perustaitoja. Arvostan myös sitä, että Martat eivät “nipota”, vaan muistuttavat mm. joulusiivouksesta toteamalla että “siivoa kaapit vain, jos aiot viettää joulusi siellä”.

Järjestötoiminta ELSA:ssa

Opiskeluaikanani olin aktiivisesti mukana oikeustieteen opiskelijoiden kansainvälisessä toiminnassa (ELSA = the European Law Students’ Association). Vuonna 1991 olin ELSA Helsingin puheenjohtaja ja myöhemmin olin luottamustehtävissä myös ELSA:n kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Vuonna 2006 olin mukana perustamassa ELSA Alumni Finland ry:tä ja vuodesta 2019 alkaen olen kansainvälisen tason alumniyhdistyksen eli ELSA Alumni asbl:n neuvottelukunnan jäsen.

ELSA on maailman suurin oikeustieteen opiskelijoiden järjestö ja toimintaan kuuluu mm. harjoittelijavaihtoa, seminaareja, konferensseja ja akatemista julkaisutoimintaa.

Opiskeluaikana minusta oli innostavaa tutustua opiskelijoihin kaikista Euroopan maista. Minusta on arvokasta, että oikeustieteen opiskelijat oppivat ymmärtämään eri kulttuureita ja erilaisia tapoja toimia – se vähentää konflikteja. Tästä syystä haluan olla tukemassa ELSA:n toimintaa myös alumnina. Myös juhlat ovat hauskoja!

Johanna Kauppinen RKP:n kuntavaaliehdokas

Järjestöt ja luottamustoimet

Crisis Management Initiative (CMI)
Ladies for Peace -verkoston jäsen
cmi.fi/

ELSA Alumni asbl
neuvottelukunnan jäsen
elsaalumni.org

ELSA Alumni Finland ry
perustajajäsen
fi.elsa.org/fi/alumni

Eurooppaoikeuden yhdistys ry
hallituksen jäsen
www.fidefinland.fi

MM Marttayhdistys ry (Helsinki)
jäsen
www.martat.fi

Reform Club (Lontoo)
jäsen
www.reformclub.com

Suomen YK-liitto – Finlands FN-förbund ry
YK:n ystävät verkoston ikuisuusjäsen
www.ykliitto.fi

Suomi-Intia-Seura ry
jäsen
www.suomiintiaseura.fi

Svenska folkpartiet i Vasa centrum rf
hallituksen jäsen
sfp.fi

Tunne rintasi ry
perustajajäsen
www.tunnerintasi.fi

Share
Tweet
Share